ADIEU OG BONJOUR SØDE SAG

Det utænkelige er sket: Jeg er blevet dødtræt af, hvad jeg før syntes var små lækkerbiskner, de små kager, vi alle kender under navnet Les macarons. Det skal dog lige nævnes, at jeg i en årrække knuselskede dem og kunne spise bunkevis af dem. Men der er simpelthen gået overkill i den. Hver en bager eller konditor laver dem mere eller mindre vellykket, faktisk til tider så hvinende søde, at smagen er svær at finde og nogle gange så skrigende i farverne, at de ligner et uspiseligt kemiprojekt. Tilmed er jeg blevet træt af altid at blive bombarderet af billeder af macarons, så snart man læser om Paris. Jeg tror faktisk, at der på nettet cirkulerer lige så mange billeder af macarons, som der gør af Eiffel-tårnet. Det er blevet til en kedelig cliché, som om at det er “le must du must” af søde sager, der skal smages i Paris. Det lyder måske lidt som et luksusproblem, jeg har fået, men det er faktisk slet ikke et problem, for hvordan kan det være det i en by, hvis bagere og konditorer byder på så mange andre spændende sager. Defor synes jeg lige, at jeg vil slå et slag for en anden lille traditionel lækkerbisken ved navn “Le canelé de Bordeaux” (også stavet cannelé!), som af turister ofte bliver overset, fordi den er BRUN, og måske fordi de ikke kender eller har hørt om den. Eller ganske simpelthen fordi alle bagere ikke fører den, da den er svær og besværlig at lave på trods af dens simple kageudseende. Les cannelés er bløde og pandekageagtige indeni og karameliserede udenpå og har en mild smag af vanille og rom, som selv for sådan én som mig, der hader rom i kager, går rent ind. De bages i små fine kobberforme, og skal de laves på toptraditionel vis, er formene forinden blevet smurt med bivoks, da kagerne ellers er møgumulige at få ud af formene. De findes i flere forskellige størrelser, og er typisk en sag, man køber i flere eksemplarer, andet ville være at pine sig selv. Konditoren i min gade Stohrer i Rue Montorgueil nr. 51 laver dem ganske fint, og min personlige fidus er at smutte forbi ved 10-tiden, hvor de generelt kommer ud af ovnen, for lune er det virkelig noget, der kan få englene til at synge. Ellers må man et smut forbi den absolutte canelé-specialist Baillardran ved operaen på Boulevard des Capucines nr. 12, hvor de udelukkende laver canelés. Et meget, meget fristende sted!
Canelés de Bordeaux#2Canelés de BordeauxENGLISH RECAP: “ADIEU AND BONJOUR SWEET LITTLE THING”. I never thought that this would happen, but I have become profoundly tired of the little pastries known as Les macarons. I have to admit, that I used to love them and could eat unimaginable amounts of them. But now I’m so tired of seeing them in every bakery more or less succesfully made, sometimes overly sweet lacking flavour or in colours so bright, that they look like a mad chemist’s work. And every time you read about Paris, you see endless photos of macarons, as if it was the only thing to taste in a French pastry shop. I bet, that there are as many photos of Parisian macarons than of the Eiffel tower. So lets talk about another little delight – Le canelé de Bordeax – that a lot of tourists don’t know of because it is brown, not in every guidebook and also not sold in every bakery or pastry shop. The little fellow, that comes in several sizes, is soft and pancaky inside and caramelized on the outside with a mild and delicious taste of rhum and vanilla. It has one thing in common with macarons, which is that you always buy several of them – not to do so would only cause suffering. Stohrer in my street rue Montorgueil nr. 51 does them quite well, and generally has them out of the oven around 10.00 in the morning, so one can get a warm one, which is delicious. Otherwise go to the canelé empire Baillardran by the opera at Boulevard des Capucines nr. 12. A very, very tempting place.

2 thoughts on “ADIEU OG BONJOUR SØDE SAG

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s