SØD OG LÆKKER UDEN SUKKER

For ikke længe siden, fortalte jeg om super konditor Philippe Conticinis bog om desserter uden sukker “Gâteaux et gourmandises sans sucre”, og jeg lovede, at dele noget fra bogen med jer. Derfor skal I have opskriften på denne lille lækre æbletærte, som jeg synes er helt perfekt med en udpræget smag af æble og smør og sprødhed fra butterdejen, og hvor sukkeret slet ikke savnes på nogen måde. Jeg har prøvet opskriften flere gange, men det var først i går, at jeg var hurtig nok på kameraets aftrækker. Lækkerier har det med at forsvinde som dug for solen i mit hjem. Tærten er som sagt uden sukker, men ikke kaloriefri af den grund, men den er et rigtigt godt alternativ til dem, der vil skrue ned for det hvide og syntestiske sukker, uden at gå på kompromis med sødhed og lækkerhed. Inden man går i gang med tærten, skal man forberede de to ting, som er dem, der søder tærten, nemlig en slags sirup lavet af indkogt æblejuice og en æblemasse, som er en slags koncentreret og indkogt æblekompot. Begge præparationer giver mere, end man skal bruge til tærten, men æblemassen holder sig fint i flere dage i køleskabet og er helt perfekt oven på morgengrøden eller sammen med youghurt, skyr o.s.v. og en håndfuld ristede hasselnødder. Siruppen holder sig også godt i køleskabet og kan bruges til alt muligt, der har behov for smag og sødme. Philippe Conticini giver i bogen opskriften på butterdej, men foreslår, at man sagtens kan bruge en købt butterdej, bare den er uden sukker. Jeg købte derfor en økologisk af slagsen, og den var helt perfekt og tidsbesparende, og er den, som er brugt på billedet. Held og lykke med bagningen!

Æbletærte-uden sukker-Philippe ConticiniÆBLETÆRTE (Tarte aux pommes)
(Til 4 personer)

Dyppelse:
15 g smør
15 g indkogt æblejuice
1 knivspids fleur de sel

Fyld og dej:
1 rulle butterdej
60 g æblemasse
3 Golden Delicious æbler

I en lille gryde på lavt blus smeltes smør og indkogt æblejuice, og derefter tilsættes saltet (fleur de sel).

Rul dejen ud og skær en cirkel ud på cirka 18 centimeter i diameter (Min på billedet er på 20 centimeter!)
Læg cirklen på et stykke bagepapir og fordel æblemassen på midten af dejen.
Skræl æblerne, fjern kernehusene og skær æblerne over i to for derefter at skære regelmæssige halvmåneformede skiver på 5 milimeters tykkelse. (Jeg skar mine på et mandolinjern, hvilket er en god garanti for at få en regelmæssig tykkkelse!). Fordel æbleskiverne på tærtebunden i et fint rosenmønster uden at komme ud over kanterne. Pensl tærten med halvdelen af dyppelsen og bag tærten på 160° i 35-40 minutter, og pensl den igen med resten af dyppelsen 5 minutter inden bagningen er overstået. Nyd tærten lun!

••••••••••••••••••••••••••••••

INDKOGT ÆBLEJUICE (Réduction de jus de pommes)
1 liter økologisk æblejuice

I en stor gryde koges æblejuicen på høj varme i 25 minutter. Man opnår derved 180 g indkogt æblejuice, som bliver tykkere i konsistensen, når den er kølet af.

••••••••••••••••••••••••••••••

ÆBLEMASSE (Pâte de pommes)
600 g Golden Delicious æbler

Skræl æblerne, fjern kernehusene og skær æblerne ud i grove stykker.
Put æblerne i en gryde og dæk gryden med madfilm og lad æblerne “kompotere” i 7 minutter ved middel varme.
Fjern madfilmen og varm æblerne op, for at få væden til at forsvinde, i 11 minutter på høj varme under konstant omrøring. Man opnår derved 250 g æblemasse.

ENGLISH RECAP:” SWEET AND DELICIOUS WITHOUT SUGAR”. I made this gorgeous little apple pie using master pastry chef Philippe Conticinis’ recipe from his book “Gâteux et gourmandises sans sucres”. I’ve actually tried the recipe twice, but the first time the apple pie simply vanished before my camera said click. It is super tasty with a great apple/buttery taste and its’ crispy crust, and you most definitely don’t miss the sugar.

2 thoughts on “SØD OG LÆKKER UDEN SUKKER

  1. Hej Mette
    Jeg ville tidligere på aftenen kommentere på dine seneste blogindlæg, men det blev så “ligegyldigt” da nyhederne fra Paris begyndte at rulle over skærmen. Det er ganske forfærdeligt hvad der foregår.
    Varme tanker.
    Jane

    • Åh, tusind tak Jane. Det er umådeligt sødt af dig at tænke på mig. Det er dramatisk og chokerende, hvad der er sket. Politibiler og sirener kan ses og høres konstant. Det bliver en meget lang og ængstelig nat. Jeg ville ønske, at det hele bare var en ond drøm.
      Mange kærlige hilsner.
      Mette

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s