RABARBERSYLTETØJ

Nu da vi står med fødderne godt plantet i den herlige rabarbersæson, synes jeg, at en opskrift på rabarbersyltetøj har aktualitet. Det gælder jo om at få proppet de lækre stængler på glas, så vi senere på året kan sige: “Ih, det var vel nok en dejlig sommer”, når vi sætter tænderne i en friskbagt bolle med hjemmelavet rabarbersyltetøj. Den slags er godt at have, når gråvejret kommer tilbage (Så sent på året som muligt, selvfølgelig!), hvis man da ikke af velsmagende grunde har spist al syltetøjet inden. Jeg har derfor igen haft fat i bogen “Mes confitures” af syltetøjsoraklet Christine Ferber, og det kom der det lækreste rabarbersyltetøj ud af. Udover opskriften skal I også lige have et par fifs og lidt rabarber-insight fra Christine Ferber med i posen. Christine Ferber sværger til de tynde og grønne rabarberstængler af den årsag, at de er mindre vandede og har en større syrlighed. Som I kan se på billedet, er de rabarber, jeg brugte/fik fat i, ikke helt grønne, men heller ikke helt røde, og resultatet blev fantastsisk alligevel. Så hvor grønne eller røde, de rabarber I får fat i, er, vil resultatet blive godt.
Det vigtigste er dog, at man bruger tynde stængler. Store grove rabarber egner sig ikke til denne opskrift, da rabarberne ikke går helt i opløsning, men efterlader små fine bidder. Og hvorfor står mit syltetøj på hovedet på billede 2? Det er ganske enkelt det bedste tip fra syltetøjsdamen, som I måske kender allerede: Når syltetøjet er kogt færdigt, hældes det med det samme på skoldede glas*. Syltetøjet skal hældes helt til randen, så der ikke er plads til luft med fordærvende bakterier. Tør grundigt randene på glassene af, hvis syltetøjet er løbet lidt ud over kanten. Sæt straks lågene på, og stil glassene til afkøling med bunden i vejret. Dette gør, at ingen luft trænger ind. Da syltetøjet er uden konserveringsmiddel, skal det opbevares et køligt sted.
God rabarber-fornøjelse!

*Put dem i en gryde med kogende vand i et par minutter eller sæt dem i ovnen i 5 minutter ved 110°.

RABARBERSYLTETØJ
1,2 kg rabarber (1 kg netto)
800 g sukker
Saften af en lille citron

Skyl rabarberne godt i koldt vand, skær blade og grimme ender af, flæk stænglerne på langs og skær dem derefter ud i små tern. Bland rabarberne med sukker og citronsaft i en skål, dæk til med mad/bagepapir (IKKE staniol!!!) og lad det trække på køl natten over.
Dagen efter sies saften fra rabarberne fra i et sylteklæde. Hæld saften i en gryde og bring den i kog. Skum saften af og fortsæt kogningen på høj varme, hvor siruppen vil blive koncentreret, når den når 105° (Brug sukkertermometer!). Tilsæt rabarberstykkerne og bring blandingen i kog. Skum af igen. Kog videre på høj varme i cirka 5 minutter, altimens der røres forsigtigt i det. Tjek om geleringen er tyk nok. Hvis ikke, kog blandingen et par minutter mere. Hæld syltetøjet til randen på skoldede glas, sæt låg på og stil dem til afkøling med bunden i vejret.

 

ENGLISH RECAP: “RHUBARB JAM”. The rhubarb season is alive and kicking, and what better way to hold on to it, than making a good amount of rhubarb jam. When the grey weather season will return, it will be nice to bite into some freshly baked bread with homemade rhubarb jam on top and say:”What a lovely summer it was!”. Again I’ve dived into my jam icon Christine Ferber’s book “Mes confitures” for another perfect recipe. It’s just rhubarbylicious!

Reklamer

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s